Depressie

ANGST » Depressie

Een depressie als een ziekte kwalificeren is in mijn optiek niet zonder risico’s. Er bestaat een kans dat de wil om te ‘genezen’ van die ziekte ontmoedigd wordt, terwijl er vele voorbeelden zijn van mensen die hun depressiviteit zelf of met hulp van anderen hebben overwonnen. Overwonnen met alleen antwoorden en daarom noem ik het liever een mentaal probleem. Depressiviteit is een groot maatschappelijk probleem en zolang er geen definitieve oplossingen lijken te bestaan, voedt dat het risico om er maar niets meer aan te doen, om het te accepteren.

Niemand weet de ultieme oplossing en dat is nu juist een excuus om de hoop op verbetering te laten varen. Bovendien lukt dat niet, het accepteren. Je blijft namelijk zoeken naar antwoorden. Afleidingen of middelen om jezelf te verdoven, helpen slechts tijdelijk en richten uiteindelijk nog meer schade aan. Ik vind dat doodzonde, omdat er wel degelijk een oplossing is. Doodzonde om niet alle kansen te benutten. Het leven is al zo kort en je kunt het niet meer over doen.

Teleurstellingen

Als je een depressie hebt, kun je nergens meer van genieten. Het sloopt al je energie uit je lijf. Je onderneemt niets meer want het draait toch uit op een teleurstelling en met teleurstellingen begon juist alle ellende. In mijn boek ga ik hier dieper op in. Je verlangt naar een superprestatie die alle pijn goed maakt. Deze hoge eis is alleen maar een garantie voor een nieuwe teleurstelling. Bovendien weerhoudt de angst je van die poging en je blijft gevangen in je depressie. 

Diep in je hart voel je jezelf mislukt, teleurgesteld in jezelf. Een leven vol tegenslagen en tegenspoed waar je niets aan kon doen. Ook al heb je de neiging om heel de wereld de schuld te geven van je probleem, ‘jou is immers onrecht aangedaan’, toch reken je de teleurstellingen jezelf aan. 

Gedrag en een depressie

Alles heb je ondernomen om je grote probleem op te lossen. Eindeloos piekeren, lezen, hulpverlening, etc. Het heeft allemaal niets geholpen. Je gelooft niet meer in jezelf en in een toekomst die je gelukkig maakt. Enkele voorbeelden van depressief gedrag zijn: altijd moe, doodmoe, verbitterdheid, slapeloosheid, hoofdpijn, concentratieverlies, jezelf isoleren, drank- en drugsgebruik, te veel of te weinig eten, nergens zin in hebben, boosheid en agressie, chagrijnig, etc. De laatste stap is een definitieve stap. Je wil niet meer leven. 

Een depressie overwinnen

Piekeren is hét bewijs dat je op zoek bent naar antwoorden. De slopende zoektocht naar controle. De antwoorden die je hoofd leeg maken. De rode draad van het boek, evenals bij angst, is het begrijpen van de oorzaak van een depressie als sleutel voor een duurzame oplossing. Het volledig begrijpen van je gevoelens en je depressiviteit is de ingang van beheersing, van ontspanning, van rust, een verlossing van de ziekmakende stress. Jezelf begrijpen, maakt je trots. Jezelf begrijpen, betekent dat je voor jezelf gaat kiezen, los van een prestatiedrang. Eindelijk kun je zijn die je wil zijn en zoals je gezien wilt worden.

Bestellingen

Voor bestellingen klik op de link van de paperback of van het E-book. Het boek of E-book is ook verkrijgbaar op andere sites en via de boekhandel. Je kunt ook naar de pagina boek gaan voor meer informatie.

Een jongen met een depressie.